|

Україна хоче створити власну операційну систему і антивірус

Влада планує перевести українські держоргани на програмне забезпечення вітчизняного виробництва. Мова йде про створення операційної системи і антивіруса, а також посилення сервісів електронної пошти на базі держструктур. Про це на прес-конференції в минулу п'ятницю розповіли представники Держспецзв'язку.

Нагадаємо, 1 травня в.о. президента Олександр Турчинов підписав указ № 449, ввівши в дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) про посилення інформаційної безпеки країни. У ньому сказано, що національний софт має бути розроблений українськими IT-спеціалістами протягом трьох місяців. За реалізацію проекту відповідають Національний інститут стратегічних досліджень і Служба безпеки України. До кінця літа його планують представити на суд РНБО.

Дороге і марне задоволення

Як розповів у п’ятницю заступник керівника Держспецзв’язку Володимир Корнейко, захищена операційна система буде мати обмежену кількість користувачів.

Ними стануть лише держструктури, що працюють з критично важливою для країни інформацією. За його словами, нова операційна система (ОС) буде створена на базі ядра Linux, від якого будуть «обрізані» всі зайві функції. Корнейко запевнив «Капітал», що розуміє – створена ОС через три-чотири роки застаріє і доведеться створювати її нову версію.

Ідею з Linux підтримує віце-президент однієї з найбільших IT-компаній України Ciklum Роман Хміль. За його словами, можна взяти за основу операційну систему з відкритим кодом, на зразок Linux, трохи її доопрацювати і використовувати абсолютно безкоштовно. Саме такий підхід, каже він, був нещодавно затверджений для держорганів Європейського союзу. «У світі вже є великі підприємства, держоргани і навіть країни, що використовують його. Наприклад, міноборони США, Аргентина», – зазначає Хміль.

Зараз держограни в якості операційної системи використовують програмне забезпечення американської корпорації Microsoft. За словами гендиректора компанії «Майкрософт Україна» Дмитра Шимківа, створення вітчизняної ОС буде нічим іншим, як неефективним використанням державних коштів. «Практика показує: подібні ідеї зазвичай виникають, коли у чиновників з’являється бажання на цьому заробити», – зазначає він. Створення операційної системи забере дуже багато часу, переконаний топ-менеджер. Крім того, державі доведеться домовлятися про використання прав на різні стандарти (наприклад, розширення. JPEG, .gif та ін.) і регулярно сплачувати відрахування.

Шимків нагадує, що аналогічний проект кілька років тому пропонував голова Держінформауки Володимир Семиноженко. На його реалізацію з бюджету виділялося близько 40 млн грн, які пішли на оснащення софтом 20 комп’ютерів. «Що я можу сказати? Ми коштуємо дешевше», – іронізує Шимків. Корнейко визнає, що гроші, які виділялися раніше на розробку подібних продуктів, швидше за все просто розкрадалися. Відзначимо, Microsoft вже не перший рік вимагає від України легалізувати значну частину свого програмного забезпечення, яке встановлено на державних комп’ютерах без ліцензій. Але в бюджеті на це немає грошей.

Лояльний антивірус

На розробку національного антивіруса у Держспецзв’язку набагато більш великі плани. Керівник Держспецзв’язку Володимир Звєрєв заявив, що цей проект передбачається реалізувати на базі партнерства «держава – бізнес». Іншими словами, під створення антивіруса передбачається залучити приватні інвестиції і зробити продукт доступним не тільки для держструктур, а й для приватного ринку.

Корнейко нагадує, що в Україні вже створювалися антивірусні програми, такі як Zillya, наприклад (проект українського бізнесмена Олексія Орловського. – «Капітал»). За словами Корнейка, до програми зі створення національного антивіруса, крім держорганів, будуть також залучатися ініціативні групи технічних вузів країни, таких як КПІ.

Як зазначає Звєрєв, зараз 75-80% комп’ютерів держорганів використовують російську антивірусну систему «Лабораторії Касперського» і замінити її на місцевий аналог швидко і просто не вийде. Але прискорити процес можуть такі інциденти, як хакерська атака на базу даних Центральної виборчої комісії, яка була здійснена минулої п’ятниці. Тоді з’ясувалося, що запущений в систему троян не був ідентифікований «Касперським». До дня виборів всі видалені вірусом дані вдалося відновити. У коментарі спеціалізованому виданню AIN.ua представник «Лабораторії Касперського» заявив, що антивірусник не міг відреагувати на атаку, оскільки хакери використовували уразливість систем Cisco.

Окрім національних ОС і антивіруса, держава хоче перевести держструктури на відомчі захищені поштові сервіси. Як заявив Звєрєв, Держспецзв’язку рекомендуватиме Кабміну видати постанову з рекомендаціями чиновникам припинити використання відкритих поштових сервісів, таких як gmail, mail.ru та ін.

По матеріалам: news.finance.ua

Все по темі: , ,



Економічні новини