|

Перехід економіки на європейські стандарти значно розширить експортні можливості України

Прийняття підготовленого Мінекономрозвитку проекту Закону України «Про стандартизацію», який передбачає запровадження європейських підходів у сфері стандартизації, дозволить українським виробникам повною мірою використовувати свій експортний потенціал, наголосив Міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета в коментарі телеканалу «Інтер».

Він підкреслив, що перехід української економіки на європейські стандарти не вимога ЄС, а лише логічний крок для розкриття експортного потенціалу країни.

«ЄС нічого не вимагає, зараз це наша вимога до самих себе. Для того щоб використати можливість, яка з’явилася з відкриттям ринків Євросоюзу, нам потрібно синхронізувати наше законодавство, а відповідно наше технічне регулювання і стандарти з європейськими», – пояснив очільник Мінекономрозвитку.

За словами Міністра, підготовлений законопроект передбачає відхід від галузевих стандартів. При цьому залишаються корпоративні стандарти, які підприємство може для себе виробити, аби фіксувати той рівень якості, який зараз буде потрібен, а також деякі національні.

Павло Шеремета повідомив, що однією з новацій документу є запровадження добровільності у дотримані стандартів. Тобто, підприємці самостійно прийматимуть рішення – використовувати, чи не використовувати ті чи інші стандарти.

«Це буде рішення підприємства використовувати, чи не використовувати ті чи інші стандарти. Очевидно: аби розширити можливості для експорту, зокрема на європейські ринки, варто було б орієнтуватися на стандарти, прийняті у Європейському союзі», – зазначив Міністр.

На думку Павла Шеремети, перехід на нові стандарти не призведе до зростання вартості продукції, в той же час можна з упевненістю очікувати підвищення її якості.

«Це (перехід на нові стандарти) відносно малозатратна частина, яка тим не менше дає достатньо велику вигоду. Ті кошти, які потрібні передусім на перенавчання персоналу, повернуться сторицею, тому що це кошти, інвестиції в підвищення якості українських товарів», – наголосив Міністр.

Довідково:

Загальна кількість стандартів, які застосовуються в Україні, становить 27,5 тисяч. Із них цілком відповідають європейським лише 6 тисяч або 22%.

Українськими науковцями була розроблена дворівнева математична модель оцінки впливу гармонізації стандартів на економіку. Проведені розрахунки за цією моделлю засвідчили, що у разі забезпечення гармонізації національних стандартів з європейськими на рівні 50–75% щорічне зростання ВВП становитиме 0,8% або 120 млрд. гривень.

По матеріалам: Урядовий портал

Все по темі: , , ,



Економічні новини