|

Сорос: Європа має підтримати Україну, щоб врятувати саму себе

Політичним лідерам та громадянам ЄС слід зрозуміти, що в умовах російської загрози допомога Україні може бути корисною для самої Європи.

Про це заявив американський фінансист Джордж Сорос, повідомляє Тиждень.ua.

«Результати виборів до Європарламенту та виборів президента України, оголошені минулого тижня, продемонстрували різкі контрасти. Європейські виборці висловили своє невдоволення курсом Євросоюзу, в той час як виборці в Україні продемонстрували своє прагнення до асоціації з ЄС. Європейським лідерам та громадянам слід скористатися нагодою і зрозуміти, про що це свідчить, і чим допомога Україні може бути корисною для Європи», – написав Сорос у своїй статті для Project Syndicate.

Він зазначив, що ЄС – це сміливий експеримент у міжнародному управлінні, який мав на меті встановлення верховенства закону на зміну націоналізму і силовим методам. Криза євро перетворює ЄС на щось радикально інше: відносини кредиторів і боржників, в яких країни-кредитори нав’язують умови, чим закріплюють своє панування. Низька явка на виборах Європарламенту, і голоси на підтримку прем’єр-міністра Італії Маттео Ренці, які оцінюють як голосування проти ЄС, вказують на те, що більшість громадян виступають проти нинішніх умов. Водночас європейці, які часто вбачають порятунок економік своїх країн в послабленні зв’язків всередині Союзу, не помічають загрози, яка наростає.

«У той час, як сміливий експеримент Європи в міжнародному управлінні дає збій, Росія стає небезпечним конкурентом для ЄС, адже має глобальні геополітичні амбіції і готова застосувати силу. Путін використовує національну ідеологію (за підтримки Православної церкви), щоб зміцнити свій режим. Дійсно, минулого місяця під час виступу у програмі «Пряма лінія» на російському радіо, він звеличував генетичні риси російського народу. Анексія Криму підвищила рейтинги Путіна серед росіян, а його спроби послабити світове панування Америки, зокрема використовуючи союз з Китаєм, спричинили резонанс у світі», – йдеться у статті.

Однак автор підкреслює, що інтереси режиму Путіна йдуть в розріз із стратегічним інтересами Росії.

«Росія більше виграє від тісної співпраці з ЄС і США. Тому відмежування Росії та України є вкрай непродуктивним. Незважаючи на високі ціни на нафту, економіка Росії слабшає у зв’язку із відтоком капіталів та мізків. Застосування насильства на київському Майдані призвело до народження нової України, яка не бажає стати частиною нової Російської імперії», – зазначив Сорос.

На його думку, успіх нової України становитиме загрозу для режиму Путіна в Росії. Саме тому лідер РФ доклав стільки зусиль для дестабілізації ситуації в Україні, допомагаючи самопроголошеним сепаратистським республікам у східній Україні.

Сорос передбачає, що план Путіна може не спрацювати, враховуючи виступи проти сепаратистів найбільших роботодавців Донбасу, і тепер він, ймовірно, визнає результати президентських виборів, щоб уникнути додаткових санкцій.

«Але Росія, швидше за все, шукатиме інші шляхи для дестабілізації нової України, і це не буде надто важко, враховуючи, що українські силовики, які служили при корумпованому режимі колишнього президента Віктора Януковича, деморалізовані і не обов’язково лояльні до нової влади», – підкреслив Сорос.

Разом з тим він пропонує деякі методи протидії російським намірам.

«Найефективнішим засобом було б запропонувати безкоштовне страхування від політичних ризиків для тих, хто інвестує кошти в Україну або веде спільний бізнес з українськими компаніями. Це підтримає рівень економіки, незважаючи на політичні потрясіння, і означатиме для українців, що ЄС і США – та приватні інвестори – йдуть їм назустріч. Професіонали прийдуть на знову відкритий і перспективний ринок, якщо вони їм повністю компенсують збитки, спричинені політичними подіями», – зазначив Сорос, додавши, що у деяких розвинених країн вже є успішний досвід у цій сфері.

«Насправді, страхування цього типу вже існує. Приватні страховики, як у Німеччині Euler Hermes, пропонують його протягом багатьох років. Ще є державні установи – Агентство з інвестиційних гарантій Світового банку і Міжнародна приватна інвестиційна корпорація уряду США», – підтвердив він, зауваживши, що багато компаній залишаються осторонь, сподіваючись на розв’язання кризи. Тож відповідальним урядам слід взяти ситуацію під власний контроль та створити для бізнесу гарантії безпеки, комфортні умови для інвестицій та роботи на ринку. Як приклад Сорос наводить принципи роботи Світового банку.

На думку Сороса, такі ініціативи ознаменують собою початок зростання, чого так потребують як Україна, так і Європа.

Все по темі: , ,



Економічні новини