|

Українські бренди потяглися за кордон

2015 – буде періодом активного виходу українських брендів на ринки сусідніх країн, розповіли «Вістям» в компаніях.

В принципі, деякі українські бренди вже представлені за кордоном. Приміром, «Нова пошта» має відділення в Молдові та Грузії. «Холдинг емоцій! Фест» ще в 2013 році відкрив у Польщі «Львівську майстерню шоколаду», а зараз в мережі вже три точки: в Кракові та Варшаві.

«Ми задумалися про розширення своєї присутності закордоном, щоб зменшити ризики ведення бізнесу», – сказав « Вістям » глава ради директорів холдингу! Фест Андрій Худо. За його словами, в 2015 р закордонна мережа «майстерень» складатиметься, як мінімум з п'яти точок. «Поки ми тестуємо Польщу, але всерйоз розглядаємо можливість відкриття в інших країнах Центральної та Східної Європи», – говорить Худо. Другий формат, який, як він сподівається, знайде своїх шанувальників в Європі – пивні «Правdа». «Ми не хочемо експортувати просто пиво, ми хочемо презентувати Європі наш формат, пивну в 800 кв.м. з особливою атмосферою. Стартувати, швидше за все, будемо теж з Польщі, адже нас там уже знають », – зазначив він.

Ювелірні супермаркети «Укрзолото» в наступному році теж з’являться в Європі. «У нас вже є підписані попередні договори в декількох містах Східної Європи», – повідомив «Вістям» гендиректор «Укрзолото» Андрій Жук.

Директор з продажу виномаркету Wine Time Мар’ян Стасик також вважає, що українці можуть навчити Європу красиво жити. «Ми віримо в хороші перспективи нашого формату в Польщі та Словаччині, – підкреслив він. – Наприклад, в Братиславі точно немає такого магазину, як наш».

Про грандіозні плани експансії повідомив і генеральний директор Salateira Євген Рубан. За його словами, в найближчі п’ять років її мережу мають намір розширити на сто закладів (зараз їх всього сім і все в столиці України), левова частка яких буде саме за кордоном. В Україні Salateira розвиває два формати: фудкорт і фуд-кежуал. «Це їжа для людей, які поспішають, але все одно приділяють багато уваги своєму здоров’ю і шукають якісну їжу. Такий собі конструктор їжі – можна, приміром, не акцентуючи уваги, вибрати вегетаріанський варіант», – описує формат закладу Рубан. Він упевнений, що подібна пропозиція буде конкурентною на Сході. «Нам дуже цікаво розвиток в Ізраїлі, наприклад», – говорить Рубан.

Експерти позитивно оцінюють перспективи українських брендів у Європі і вважають, що український ритейл швидше з’явиться на польському ринку, ніж міжнародні бренди на нашому.

Оксана Грішина

Все по темі: , , ,



Економічні новини